Стабілізатор напруги для підприємства
Стабілізатор напруги для підприємства

Стабільна електроенергія, якість якої відповідає чинним стандартам і нормам — обов'язкова умова для будь-якого рентабельного виробництва. Це пояснюється тим, що проблеми з електроживленням вкрай негативно відбиваються на промисловому обладнанні (аж до його виходу з ладу) і є непрямою причиною зниження кількості і якості продукції, що випускається.

Захистити технічну інфраструктуру підприємства від утворюваних в електромережі аварійних ситуацій допоможуть потужні трифазні стабілізатори, розраховані на підключення навантаження з високим енергоспоживанням. Застосування такого пристрою дозволить мінімізувати або зовсім виключити наслідки короткочасних провалів та різких перепадів напруги, імпульсного перенапруження, тривалої зниженої або підвищеної мережевої напруги. Установка на виробництві сучасного трифазного стабілізатора допомагає бюджету організації уникнути великих витрат, які неминуче виникають під час ремонту або простою промислового обладнання.

Принцип дії трифазного стабілізатора немає кардинальних відмінностей від принципу дії однофазного. Пристрої обох типів побудовані на основі одних і тих же схем. Схожі й характеризуючі їх параметри (потужність, точність, швидкодія).

Однак до використовуваних на сучасному виробництві стабілізаторів висувається ряд важливих вимог, не настільки актуальних для пристроїв, застосовуваних в побутовому секторі:

  • підвищена точність стабілізації — більшість побутових електроприладів витримують відхилення напруги живлення в 7-10%, але для промислової електроніки така похибка неприпустима. Високоточне обладнання стабільно працює при відхиленнях, що не перевищують 3%, звідси й відповідна вимога до використовуваних стабілізаторів;
  • висока перевантажувальна здатність — на великому виробництві при одночасному запуску кількох одиниць обладнання можливі різкі перепади енергоспоживання. В такий момент уникнути відключення навантаження дозволить тільки стабілізатор, який витримує короткочасну роботу на піковой потужності (не менше 150% від номінальної);
  • широкий діапазон вхідної напруги — промисловий трифазний стабілізатор повинен функціонувати як при максимально зниженій напрузі в мережі (100-90 В по одній фазі), так і при екстремально підвищеній — що виникає, наприклад, при різкому відключенні від мережі потужного устаткування (понад 300 В по одній фазі).

Довгий час ринок промислових стабілізаторів ділили трифазні пристрої двох класичних типів: електромеханічні та електронні. Однак не так давно в цьому сегменті з'явилося ще одне рішення — інноваційні інверторні трифазні стабілізатори.

Електромеханічні трифазні стабілізатори.

Такі стабілізатори (звані також сервопривідними) коригують мережеву напругу шляхом руху струмознімальних контактів уздовж обмоток трансформаторів, у яких завдяки цьому змінюється коефіцієнт трансформації, що впливає на величину вихідної напруги. Відчутний недолік таких стабілізаторів, що ускладнює їх застосування з чутливими електронними приладами — невисока швидкодія, обмежена швидкістю реакція сервоприводу на зміну напруги. Крім того, рухливі елементи схильні до механічного зносу і вимагають періодичного обслуговування, а при тривалому терміні експлуатації — заміни. Слід розуміти й те, що розміри та маса електромеханічного стабілізатора безпосередньо залежать від його потужності — чим вона вища, тим товщі перетини обмотки автотрансформаторів і відповідно тим більші габарити приладів.

Електронні трифазні стабілізатори (симісторні, тиристорні)

Пристрої реалізовані на базі класичних реле або більш сучасних напівпровідникових елементів (симисторів і тиристорів), які під управлінням спеціального блоку перемикають обмотки автотрансформаторів і підбирають контури з величиною напруги, ближчою до необхідного значення.
У швидкодії такі пристрої виграють у трифазних електромеханічних приладів, але практично завжди поступаються їм в точності регулювання, оскільки зростання швидкості спрацьовування в електронного стабілізатора пов'язане з підвищенням похибки.
Ще одна перевага електронних стабілізаторів над електромеханічними — коректне функціонування в умовах низької температури навіть при тривалій експлуатації, що дозволяє розміщувати такі прилади в неопалюваних приміщеннях підприємства.

Інверторні стабілізатори.

В основі їх роботи лежить принцип подвійного перетворення енергії, що здійснюється випрямлячем і інвертором — головними функціональними елементами пристрою. Конструкція такого приладу полегшена відсутністю громіздких автотрансформаторів і рухомих контактів, що знижує вагу і габаритні розміри виробу, а також істотно підвищує робочий ресурс стабілізатора.
Інверторні системи мають високу вартість, але характеризуються широким діапазоном вхідних параметрів струму, високою якістю синусоїди напруги на виході, точністю стабілізації до 0,5% і ККД від 96%.

Відзначимо, що для підбору стабілізатора напруги для складного виробничого обладнання, а також електродвигунів краще вдаватися до допомоги кваліфікованих фахівців. Правильний вибір стабілізатора для виробничого електрообладнання, продовжить термін служби пристроїв і вбереже вас від дорогих ремонтів. Фахівці компанії GENERATOR.UA завжди готові проконсультувати і допомогти з правильним вибором обладнання для ваших потреб.

Підібрати генератор Залиште заявку на безкоштовний розрахунок генератора і отримайте консультацію експерта
Прийняти

Сайт використовує файли cookie