Захист та електроживлення газового котла при зникненні напруги в мережі.
Захист та електроживлення газового котла при зникненні напруги в мережі.

Сучасні газові котли являють собою цілий комплекс обладнання в одному корпусі, який покликаний не просто підігрівати теплоносій, а й пильно стежити за якістю роботи та безпекою. Для цього в котли вбудовують електронні блоки з мікропроцесорами та рідкокристалічними дисплеями. Побутові прилади оснащуються датчиками, клапанами, вентиляторами та помпами. Електроніка обладнання контролює роботу всіх блоків і вносить своєчасні корективи.

У людей, які тільки збираються придбати або вже мають встановлений газовий котел в будинку, виникає багато питань при виборі резервного джерела живлення та захисту для даного виду котла. Найчастіше люди запитують: як правильно підібрати обладнання для захисту газового котла? Що краще вибрати при частих відключеннях електроенергії: джерело безперебійного живлення чи інвертор, в чому відмінність? Який стабілізатор найкраще використовувати при частих збоях в роботі електромереж? Як правильно підібрати генератор до газового котла? На ці та інші запитання готові відповісти наші фахівці компанії GENERATOR.UA.

Газовий котел + джерело безперебійного живлення (ДБЖ)

Газові котли вимагають для свого функціонування безперервного підключення до мережі електроживлення, особливо це стосується агрегатів, оснащених різними автоматичними системами. Перебої в подачі електроенергії припиняють роботу пристрою, а також здатні привести до пошкодження обладнання. Збої в електромережах в основному відбуваються на відносно нетривалий період часу. Для підтримки опалювальної системи в робочому стані протягом такого терміну доцільним буде використання джерела безперебійного живлення для газових котлів. Цей пристрій призначений для захисту газового котла від відключення живлення при проблемах з подачею електроенергії, а також від різких перепадів напруги. Якщо є електрика, і вона або занижена (рідше завищена) або проходять перепади та короткочасні провали напруги не в повному обсязі, а до 150-160 вольт, то ДБЖ різного типу по-різному реагують на це. Найвищий рівень захисту забезпечують тільки ДБЖ класу On-Line і вони застосовуються для живлення газових котлів, де є електроніка управління.
Для твердопаливних котлів, де важливим є тільки живлення циркуляційної помпи, досить застосовувати ДБЖ лінійно-інтерактивні, тобто ДБЖ з вбудованим коректором напруги.

Газовий котел + стабілізатор напруги

Газові котли для побутового використання розраховані на живлення від мережі 220-230 В з невеликою похибкою (плюс, мінус 10 - 15%). При просіданні напруги на 20 В котел продовжить повноцінно функціонувати. Але падіння струму в мережі може бути значно більшим, до 140-180 В. У такій ситуації обладнання буде працювати нестабільно, можливе відключення деяких функцій або просто зупинка до відновлення повноцінного живлення.

У більш серйозних випадках відбувається не падіння, а перепади напруги. Струм в мережі може короткочасно досягти показника 250-300 В, що призведе до пошкодження плати програмного блоку, перегорання електронних схем або повного виходу з ладу друкованих плат. Тоді буде потрібний дорогий ремонт. З огляду на ці фактори, варто обов'язково придбати стабілізатор струму для газового котла, що забезпечує його тривалу роботу.

Всі види стабілізаторів напруги покликані реалізовувати два завдання: при падінні або перепадах доводити вихідну напругу до значення максимально наближеного до 220 В, і розривати ланцюг, якщо показник занадто великий, а можливості стабілізатора не дозволяють його нормалізувати. Це сприяє коректній роботі опалювального обладнання і захищає чутливі електронні компоненти від перевантаження.

Газовий котел + інверторакумулятор

Щоб у разі проблем з електропостачанням газовий котел без втручання людини продовжив свою роботу, використовується інвертор, він же — перетворювач напруги. У більшості випадків інвертор — дешевший, але ефективний спосіб забезпечення автономності системи опалення.

Інвертор — це перетворювач постійного струму в змінний зі зміною величини напруги. Він живиться від вбудованого або зовнішнього акумулятора з напругою 12, 24 або 48 В і генерує на виході напругу 220 В, характерну стандартної однофазної побутової електромережі. Сучасні інвертори для котлів опалення також видають стабільну синусоїду частотою 50 Гц, саме така частота потрібно для роботи енергозалежних котлів.

Хоча інвертор не є обов'язковим, його важливість часто недооцінюють. Інвертор необхідний, щоб:

  • в автоматичному режимі, без перебою в роботі забезпечити нормальне живлення будь-якому енергозалежному котлу в разі перебою в електропостачанні;
  • відновити нормальну напругу 220 В в разі падіння напруги в мережі нижче критичної позначки, необхідної для роботи котла;
  • запобігти замерзанню системи опалення і її пошкодженню внаслідок відключення установки;
  • запобігти виходу з ладу складників котла внаслідок стрибка або падіння напруги, найчастіше це електронна плата управління (автоматика). В такому випадку інвертор відключить зовнішнє живлення від електромережі та на певний час забезпечить нормальні характеристики електричного струму.

Багато виробників оснащують сучасні моделі інверторів додатковими модулями: зарядним пристроєм, контролером і т.д. Це стирає багато відмінностей від ДБЖ, що мають ширший функціонал і викликає плутанину. Залежно від моделі, сучасний інвертор може мати навіть більший функціонал, ніж ДБЖ, хоча в класичному вигляді перетворювач напруги — це лише один з елементів джерела безперебійного живлення. Але в цілому головне знати, що найпростіший інвертор забезпечує більш тривале живлення (від 2-4 годин і більше), ніж найпростіший ДБЖ (від 20 до 30 хв).

Газовий котел + інверторний генератор

Ще одним зі способів забезпечити працездатність газового котла при відключенні основного електроживлення є використання в якості резервного джерела енергії автономного інверторного генератора. Від стандартного побутового генератора інверторний відрізняється наявністю інверторної системи та електронного стабілізатора. Завдяки такій системі, синусоїда змінного струму не має спотворень і стабілізується до ідеальної частоти 50 Гц. В цілому переваги інверторних генераторів для газового котла полягають в:

  • якіснішій вихідній електроенергії, яка безпечна для автоматики котла;
  • робота генератора коригується автоматикою в залежності від величини навантаження, що часто дозволяє знизити робочі обороти двигуна внутрішнього згоряння (ДВЗ) і, відповідно, його ресурс і витрати палива;
  • інверторні пристрої мають компактні розміри;
  • нижчий рівень вібрацій і шуму (до 50-60 дБ) дозволяють комфортно себе почувати навіть в одному приміщенні з електрогенератором що працює.

Який генератор потрібен для газового котла? Для відповіді на це питання необхідно врахувати ряд факторів, які характеризують якість системи електропостачання, технічні характеристики газового котла і циркуляційних помп, параметри автономних генераторів, пропонованих на ринку. Всі перераховані фактори підвищують рівень вимог до резервного генератора що вибирається. Адже чим частіше і довше відбувається відключення основного електроживлення, тим більш напруженим буде режим роботи автономного агрегату. У переліку технічних параметрів генератора обов'язково присутня характеристика допустимого режиму його роботи. Це слід враховувати при виборі, зіставляючи з прогнозом, як часто і наскільки довго буде змушений включатися генератор.

Слід пам'ятати, що правильний вибір резервного джерела живлення і захисту для газового котла, продовжить термін служби пристрою і вбереже вас від дорогих ремонтів. Фахівці компанії GENERATOR.UA завжди готові проконсультувати та допомогти з правильним вибором обладнання для ваших потреб.

Підібрати генератор Залиште заявку на безкоштовний розрахунок генератора і отримайте консультацію експерта
Прийняти

Сайт використовує файли cookie