Генератор для дачі: як вибрати?
Генератор для дачі: як вибрати?

Сучасна техніка при бажанні створить вам всі умови, щоб відчувати себе на дачі також комфортно, як і в міській квартирі. Погодьтеся, з цим важко посперечатися. Ви можете встановити безліч приладів, але всі вони стануть марні при відключенні електрики.

Встановлення генератора на дачі допоможе вам раз і назавжди забути про проблеми з електрикою.

Отже, якщо ви вирішили, що генератор вам потрібен. Слідом за цим виникає купа питань. Ми постараємося відповісти на них, щоб покупка генератора стала для вас усвідомленою.

Для початку нагадуємо: побутові генератори по виду палива поділяються на бензинові, дизельні і газові.

Вибираємо потужність генератора для дачі

Для початку складіть перелік всіх електроприладів, робота яких вам буде необхідна. Нагадуємо: це може бути побутова техніка, опалювальні прилади, котли, насоси. Порахуйте суму потужності всього обладнання, яке може працювати одночасно. Отримана потужність стане для вас однією з основних характеристик, за якими ви потім визначитеся з моделлю свого генератора.

Зверніть увагу, що найбільш економічним є режим роботи генератора з навантаженням близько 80% від номінальної. Якщо ви не плануєте використовувати всі потужні електроприлади постійно, купувати генератор з величезною потужністю зовсім не обов'язково.

Також варто врахувати наступний факт: якщо будинок підключений до мережі трифазного струму, однофазний генератор вам не підійде, або в крайньому випадку, вам доведеться робити резервну схему з однофазним генератором, яка забезпечить роботу тільки найнеобхідніших електричних приладів.

Визначтеся з типом генератора



Тип генератора, тобто вид його палива залежить від режиму його роботи. Якщо вам потрібно всього лише забезпечити дачу електрикою в короткі проміжки часу в зв'язку з перебоями в подачі електроенергії, радимо зробити вибір на користь бензинового генератора, адже він виграє в ціні, він більш компактний і простий в управлінні.
Якщо ж ваша дача не підключена до електричних мереж і генератор ви плануєте використовувати в постійному режимі, задумайтеся про покупку більш дорого - дизельного. Якщо приватний будинок підключений до газопроводу, зупиніть свій вибір на газовому генераторі.

Недоліки та пріоритети генераторів:

1. Бензинові генератори виграють в ціні, а інверторні ще й економічні у витраті палива. Ще бензогенератори бувають дво- і чотиритактні. Потужність двотактних не більше 1 кіловата, такий генератор підійде тільки для освітлення і підключення малопотужних приладів. Чотиритактні мають потужність до 15 кВт, тому вони забезпечать вашу дачу потрібною потужністю. Але габарити таких генераторів набагато більші, а витрата палива вища.

2. Робота дизельних генераторів забезпечується соляркою. Як правило, їх застосовують для безперебійного енергозабезпечення через можливість тривалої роботи без дозаправки, великого ККД, довговічності і надійності. Якщо звернути увагу на недоліки, то це швидше за все великі габарити і висока ціна.

3. Газові генератори працюють на найдешевшому і екологічному паливі, вони практично безшумні. Але підключення до газу є далеко не на кожній дачі.

Тепер пропонуємо визначитися з додатковими, але не менш важливими функціями дачного генератора.

Робота без дозаправки і режим включення



Дані функції важливі, якщо ви довго живете на дачі, або їдучи залишаєте електричні прилади включеними. Погодьтеся, буде не дуже приємно, повернувшись на дачу виявити, наприклад, відключений холодильник через те, що не вистачило палива або не спрацював автоматичний запуск генератора.

Отже, лідер за часом роботи - газовий генератор, підключений до балона, об'ємом 50 літрів або до мережі природного газу. Способи пуску генератора виділяють наступні: ручний, напівавтомат або автомат. Ручний - це пуск за допомогою спеціально шнура як у бензопили. Напівавтомат - натискання кнопки на корпусі генератора. Обидва ці запуски вимагають людського втручання. Автоматичний пуск генератора відбувається при зникненні напруги через АВР (автоматичне введення резерву) і від вас при цьому нічого не потрібно.

Врахуйте, що генератор не може працювати паралельно з мережею живлення, тому при самостійній установці обов'язково виключіть можливість одночасного включення живлення і від мережі, і від генератора. Усунути таку проблему можна за допомогою двохпозиційного перемикача. Не варто включати генератор на повне навантаження, підключайте потужні прилади поступово.

Рівень шуму генератора



Бензинові і дизельні генератори мають досить високий рівень шуму, тому при виборі зверніть увагу на такий фактор, рівень шуму не повинен перевищувати 74 дБ на відстані 7 метрів від генератора. Рівень шуму генератора залежить від виконання корпусу і числа оборотів на яких працює генератор.

Багато моделей генераторів забезпечені різними блокуваннями, індикаторами і лічильниками мотогодин. Від цього, відповідно, теж залежить ціна генератора. Тому, при виборі генератора для дачі враховуйте співвідношення ціни і можливостей, які потрібні для ваших умов, тоді ви назавжди забудете про перебої в електриці.

Підібрати генератор Залиште заявку на безкоштовний розрахунок генератора і отримайте консультацію експерта
Прийняти

Сайт використовує файли cookie