Стабілізатори і ДБЖ: види і який обрати для газового котла
Стабілізатори і ДБЖ: види і який обрати для газового котла

Що вибрати для газового котла - стабілізатор або ДБЖ

Наближається новий опалювальний сезон, саме час ретельно до нього підготуватися і виконати сервісне обслуговування газового котла. Але на роботу теплогенеруючого обладнання впливає не тільки його технічний стан, а й зовнішні чинники, які потрібно обов'язково враховувати.

Газові котли енергозалежні: щоб вони справно виконували роботу, їм необхідна постійна наявність електроенергії. Однак якість і стабільність енергопостачання часто залишає бажати кращого. Ряд споживачів вважає, що для нормальної роботи системи опалення досить купити стабілізатор на котел, інші придбають повний комплект з джерелом безперебійного живлення (ДБЖ).

Що вибрати для газового котла - стабілізатор або ДБЖ? Точної відповіді немає, адже все залежить від конкретних умов експлуатації теплогенератора і потреб користувача.

Стабілізатори і їх різновиди

Стабілізатори для котла призначені для вирівнювання напруги в разі різких коливань. Прилади особливо актуальні для приватного сектора, де скачки напруги не рідкість і часто призводять до виходу з ладу чутливої електроніки газового теплогенератора.

У нашому інтернет-магазині представлені такі стабілізатори для газових котлів:

  • Релейні. Стабілізація напруги здійснюється за рахунок переключення реле на котушці. Точність приладу залежить від кількості обмоток трансформатора. Реалізуються релейні стабілізатори в широкому ціновому діапазоні - від пари сотень до тисяч гривень. Прилади не вимагають обслуговування, а їх точність стабілізації становить 5-8%. Через коливання синусоїди, релейні стабілізатори не рекомендується використовувати з газовими котлами, де застосовується складна електроніка (датчики наявності полум'я, модулятори полум'я, плавний розпал, два і більше циркуляційні насоси, інтелектуальні режими роботи і т.д.), яка чутлива до найменших коливань і перехідних струмів.

  • Електронні (тиристорні, симісторні). Відносяться до категорії електронних стабілізаторів, не мають механічних або електромеханічних деталей. Пристрої складаються з потужного трансформатора, перемикання обмотки здійснюється не за допомогою реле, а напівпровідникових ключів. Тиристори проводять напругу в одному напрямку, тому для стабілізації змінного струму їх встановлюють по двоє, дотримуючись принципу зустрічно-паралельного з'єднання. Симістори - елементи, що об'єднують в одному корпусі два тиристора. Стабілізатори безшумні, вирізняються високою швидкістю роботи. Однак, як і релейні, вони ступінчасті, що тягне за собою невелику точність спрацьовування і наявність незначних спотворень синусоїди. Рекомендується використовувати для котлів з мінімальною кількістю електроніки і низьким споживанням електроенергії: ручним розпалюванням, природною тягою, відсутністю програматора і т.д.

  • Сервопривідні. Автотрансформатор - основа цього типу стабілізатора. Регулювання напруги здійснюється за рахунок переміщення контактної щітки по мідній обмотці трансформатора. Зміну позиції повзунка виконує сервопривід. Стабілізатори вирізняються широким робочим діапазоном вхідного струму і високою швидкістю стабілізації. До мінусів відносять наявність рухомих механізмів, гучність. За рахунок відсутності перехідних струмів і чистої синусоїди, цей тип стабілізаторів використовується з будь-якими типами газових котлів.

  • Подвійного перетворення. Працюють за таким принципом: вхідний струм мережі перетворюється в постійний; далі знову перетворюється на змінний. Таким чином, на котел подається стабільний струм з чистою вихідною синусоїдою.

При виборі конкретного типу приладу враховуйте, що всі (крім подвійного перетворення) стабілізатори мають непостійну вихідну потужність. Причина цього криється в залежності: чим менша напруга вхідного струму, тим нижча потужність, що видається на котел. Наприклад, заявлена ​​продуктивність пристрою 450 Вт за умови вхідної напруги в 220 В, якщо це значення знизиться до 195 В - потужність стабілізатора зменшиться до 360 Вт.

Джерела безперебійного живлення і їх види

Головна відмінність ДБЖ для котла від стабілізаторів - можливість підтримки працездатності теплогенератора після відключення живлення від мережі. Крім цього, деякі типи джерел безперебійного живлення обладнані стабілізаторами, що дозволяє забезпечити максимальний захист обладнання від перепадів або відсутності струму.

Існує три типи ДБЖ для газового котла:

  1. Off-line. Автоматично включають живлення від батареї в разі перепаду або припинення подачі з мережі. Якщо параметри струму не порушують задані параметри джерела безперебійного живлення, він йде транзитом на котел без стабілізації, наприклад: на вході ДБЖ - 200 В, на виході будуть ті ж 200 В. Швидкість перемикання на акумулятор - 4-6 мс. Off-line ДБЖ під час автономної роботи видають апроксимовану напруга, тому їх не рекомендується використовувати з газовими котлами, яким для стабільної та безперебійної роботи потрібна чиста синусоїда. Крім цього, для сучасних, напханих електронікою теплогенераторів, швидкості перемикання в 4-6 мс недостатньо.

  2. Line-interactive. Працюють за схожим принципом, що і ДБЖ на котел Off-line типу, але мають в конструкції автоматичний регулятор напруги. Спрацьовують ці джерела безперебійного живлення швидше (2-4 мс), але спотворення чистоти синусоїди все ж спостерігаються. У разі коректного підбору ємності напруги і продуктивності, здатні забезпечити стабільну роботу всіх типів котлів.

  3. On-line. Цей тип ДБЖ працює за принципом стабілізаторів подвійного перетворення. Подається змінний струм що трансформується в постійний, проходить через акумулятор (одночасно заряджаючи його), знову трансформується в змінний. Якщо напруга мережі пропадає, пристрій починає працювати від батареї, а саме перемикання відсутня. Цей тип ДБЖ витримує перепади напруги, а в деяких випадках удари блискавки, зберігши працездатність газового котла. Єдиний їхній недолік - висока вартість.

На чому зупинитися?

При виборі стабілізатора або ДБЖ відштовхуються від надійності і якості електрики що  подається. Якщо часто відбуваються виключення або перепади, краще відразу зупинитися на онлайн-джерелі безперебійного живлення. Цей варіант обійдеться дорого, але забезпечить повний захист: більше не доведеться хвилюватися, скільки включень/виключень витримає котел і коли зламається його електроніка. Бюджетні пристосування типу релейного стабілізатора або оффлайн ДБЖ - недорогі варіанти, які підійдуть при відносно стабільній подачі електроенергії. Для тих випадків, коли електрика відсутня годинами, придивіться до ДБЖ з зовнішніми батареями.

Тим, у кого час відключення електрики може досягати декількох днів, варто задуматися про покупку інверторного генератора. Їх головна відмінність від звичайних - вони обладнані інверторною системою перетворення струму і стабілізатором, які забезпечують стабільну вихідну напругу, частоту і чисту синусоїду.

Купуючи в нашому інтернет-магазині ДБЖ або стабілізатор, отримаєте якісне обладнання та обслуговування. В вашому розпорядженні - наш власний сервісний центр: ми надаємо гарантію, монтуємо, підключаємо, зламається - відремонтуємо.

Підібрати генератор Залиште заявку на безкоштовний розрахунок генератора і отримайте консультацію експерта
Прийняти

Сайт використовує файли cookie