Секрети надійного запуску дизельного генератора в мороз
Секрети надійного запуску дизельного генератора в мороз

Дизельна електростанція - це автономне джерело електричної енергії, електрогенераторна установка, до складу якої входять два основні вузли: дизельний двигун та генератор.

Сучасний дизельний генератор може додатково оснащуватися пристроями стабілізації напруги, пристроями захисту від перевантажень та перевірки рівня мастила, а також різними електричними системами запуску двигуна. Генератори на дизельному паливі що випускаються сучасними виробниками  - це надійні, потужні, економічні та довгострокові постачальники електроенергії.

Але часто власники дизельних генераторів стикаються з проблемою поганого запуску пристроїв, особливо в умовах знижених температур.

• Якщо температура навколишнього середовища опускається нижче 0°С, двигун може не запуститися або запуститься, але з великими труднощами. Тяжкий запуск у мороз - одна з найпоширеніших проблем роботи дизельного обладнання. Насамперед тому, що паливо може загуснути на морозі. Як ефективний засіб, що забезпечує найбільш сприятливий режим експлуатації дизельного двигуна, може застосовуватися система електропідігріву моторного масла. Це недороге та поширене рішення, що застосовується для генераторних установок, що експлуатуються у розширеному діапазоні зовнішніх температур. У разі зниження температури переконайтеся, що підігрівач блоку двигуна підключено та працює. Якщо пристрій підігріву блоку двигуна несправний, неправильно налаштований або не підключений, запуск двигуна може бути утруднений або взагалі неможливий.

• Слід також приділяти увагу вибору палива: використовувати потрібно дизпаливо зимового типу, так як у його складі є присадки, які не дозволяють рідині кристалізуватися під впливом морозу. З метою покращення фізичної та хімічної якості палива, щоб воно не перетворилося на желе, можна додавати до нього присадку "Антигель". Категорично не рекомендується розбавляти дизельне паливо бензином.

• Низькі температури впливають на деякі вузли дизельного генератора, які відповідають за важливі характеристики його роботи. Зниження температури може значно зменшити можливості акумуляторної батареї (АКБ), аж до неможливості запуску стартера. Особливо це стосується АКБ, що наближаються до закінчення терміну експлуатації, що прослужили не один рік у складі електростанції. Контролюйте стан акумулятора та в разі потреби робіть завчасну заміну. Хорошим рішенням може бути встановлення системи автоматичної підзарядки АКБ, яка є в комплекті обладнання або купується окремо.

• В'язкість моторного масла вказується виробником ДГУ та відображається у супровідній документації. Для легкого запуску та експлуатації в умовах низьких температур застосовується олива зі зниженою в'язкістю, з того діапазону, що позначив виробник. Наприклад – 10w30, тоді як у теплу пору року, ця сама електростанція може експлуатуватися з маслом 10w40. Заміну оливи слід проводити з інтервалом, не нижче від зазначеного в регламенті технічного обслуговування.

• Контроль системи охолодження двигуна. Переважна більшість сучасних ДГУ обладнані контролерами системи керування, що виводить на дисплей показання температури охолоджувальної рідини (ОР). Перевірте ці показання на запущеній установці, що вийшла на робочий режим, вони повинні відповідати даним, вказаним виробником у посібнику з експлуатації ДЕС. Заміна ОР повинна проводитися у повній відповідності до регламенту виробника, який обов'язково містить дані щодо обсягу рідини, що замінюється, та її типу. Знижена температура антифризу у системі охолодження ДГУ може свідчити про несправність термостата. Експлуатація дизельної електростанції з несправною системою охолодження може призвести до швидкого зношування важливих вузлів пристрою, підвищеної витрати палива, а також до виходу обладнання з ладу.

Чотири основні правила експлуатації дизельного генератора взимку

1. Перевірте параметри. Якщо станція використовується як основне джерело живлення, необхідно відстежувати кількість обертів двигуна, рівень тиску оливи, температуру для охолодження. Маючи чітке уявлення про основні процеси, ви швидко відреагуєте та зумієте запобігти аварійній ситуації.

2. Негайно усувайте неполадки. Про роботу з агрегатом, який зносився або вийшов з ладу, не може бути й мови. Але, щоб не довести його до такого стану, необхідно вчасно розпізнавати основні "тривожні симптоми". Наприклад, якщо ви помітили підвищений шум, вібрацію, сильнішу за встановлену, потрібно, не втрачаючи часу, від'єднати обладнання від мережі і приступити до з'ясування причин цих неполадок. Якщо у генератора передбачені індикатори та система сигналізації, зверніть увагу на сигнали попередження щодо ситуації, що склалася, і дійте відповідно до опису в інструкції.

3. Правила заправлення. Купуйте паливо в надійних торгових точках, щоб не сумніватися в його якості. Наприклад, наявність певного відсотка води у складі дизпалива, може призвести до відмови в роботі двигуна і стати причиною серйозних неполадок. Заповнювати бак паливом дозволяється тільки при двигуні, що не працює.

4. Дбайте про своєчасне технічне обслуговування. Відомості про спосіб догляду за генератором та терміни заміни деталей ви знайдете в інструкції. Потрібно проводити своєчасну заміну масла та свічок, чистити фільтри та стежити за станом зовнішнього вигляду обладнання. Ці заходи підтримки генератора не потребують спеціалістів. Звернення до сервісного центру може бути необхідним для врегулювання основних процесів та технічного обслуговування двигуна, що відбувається, як правило, не раніше, ніж через 2000 робочих годин.

Дотримуючись цих простих правил, ви не зазнаєте жодних проблем із запуском двигуна дизельного генератора при температурі нижче нуля і він чудово функціонуватиме в будь-яких кліматичних умовах.

Якщо ваш дизельний генератор все ж таки вийшов з ладу і не запускається, тоді необхідно звернутися за допомогою до фахівців.

GENERATOR.UA має власний сервісний центр, який виконує будь-які види технічного обслуговування, ремонту та монтажу всіх видів електростанцій.

Придбати генератори відомих світових виробників ви можете у нашому інтернет-магазині GENERATOR.UA. Все представлене обладнання в магазині сертифіковане, має заводську гарантію від 1 до 5 років. Купуючи обладнання в нашому магазині, ви можете бути спокійними: наші спеціалісти в режимі 24/7 завжди проконсультують вас і допоможуть вирішити питання будь-якої складності.

СЕРВІСНИЙ ЦЕНТР GENERATOR.UA завжди налагодить та відремонтує куплене у нас обладнання у разі виходу його з ладу з вини виробника.

Телефони: +38 (066) 677-66-49

+38 080 075 97 91 безкоштовний, багатоканальний

E-mail: service@generator.ua

Skype: generator.ua

Підібрати генератор Залиште заявку на безкоштовний розрахунок генератора і отримайте консультацію експерта
Прийняти

Сайт використовує файли cookie