Стабілізатор напруги для домашнього використання
Стабілізатор напруги для домашнього використання

В сучасних приватних домоволодіннях кількість електроприладів збільшується відповідно до зростання потреб господаря. Холодильник, плита, телевізор, пральна машина, пилотяг, комп'ютери, чайник — це ті, що стали вже звичними споживачами електрики. А ще посудомийна машина, мультиварка, хлібопічка, кавоварка — список поповнюється з кожним днем. Навантаження на електричні мережі зростає, особливо за межами міста, в дачних або котеджних селищах, де перепади напруги в мережі є звичайним явищем. Захистити складну і дорогу електроніку від таких перепадів допоможе стабілізатор напруги.

Стабілізатор напруги — це електронний або електромеханічний прилад, який перетворює вхідну електричну енергію і дозволяє підтримувати напругу в певних межах при великих змінах вхідної напруги та вихідного струму навантаження. Таким чином, стабілізатор є певним перехідником між джерелом струму і всім електроустаткуванням в будинку. Стабілізатор тримає під постійним контролем вихідну напругу і при необхідності регулює її до оптимальних значень. Кращі стабілізатори напруги для будинку є автоматичними та не вимагають втручання людини в їх роботу.

Стабілізатори напруги для будинку бувають мережевими й магістральними. Мережеві розраховані на окремі пристрої та підключаються до звичайної розетки. Магістральні стабілізатори використовуються для живлення всіх енергоспоживаючих пристроїв в приміщенні, включаючи освітлювальні прилади. Вони підключаються безпосередньо до електромагістралі. Потужність цих приладів зазвичай перевищує 4 кВт.

Побутові стабілізатори напруги для будинку розв'язують дві основні задачі:

  • зниження підвищеної напруги або, навпаки, підвищення зниженої до значення 220-230 В;
  • відключення живлення в разі значних перепадів в мережі: нижче 160 В або вище 255 В;

Практично всі види стабілізаторів придатні для побутового використання. Щоб остаточно визначити, який саме стабілізатор напруги вибрати для приватного будинку, дачі або котеджу, необхідно знати ключові характеристики приладів і їх відповідність конкретним потребам.

Фазність

Стабілізатори бувають однофазними та трифазними. Звичайні побутові прилади працюють від однофазної мережі 220 В. У деяких випадках потрібно трифазна мережа 380 В для живлення електричних печей, помп або зварювальних апаратів. Для будинку, де не передбачено використання такого обладнання, підійде однофазний стабілізатор на 220 В.

Потужність

При виборі стабілізатора слід враховувати сумарну потужність приладів, які підключаються до нього. Зазвичай сумарна потужність вказується в паспорті виробів. Не можна забувати й про те, що прилади, що мають електродвигун, в момент запуску споживають багато енергії, яка в кілька разів перевищує їх номінальну потужність. Тому підсумкова допустима для стабілізатора потужність повинна перевершувати сумарну в 3-5 разів, інакше при включенні обладнання кожен раз буде спрацьовувати захист.

Активне навантаження

Прилади, що перетворюють електричну енергію в освітлення і тепло, такі як всі лампи розжарювання, праски, електроплити, обігрівачі, — це прилади з активним навантаженням. Одиниця виміру активного навантаження — кВт, при виборі стабілізатора для таких приладів поправкові коефіцієнти не потрібні. Якщо сумарна активна потужність дорівнює 1 кВт, то досить буде встановити стабілізатор з аналогічною потужністю.

Реактивне навантаження

Так звану реактивну потужність споживають місткісні або індуктивні прилади, такі як електродвигуни або пристрої з конденсаторними батареями. Повна потужність подібних пристроїв складається з активної й реактивної та вимірюється у кВА. При виборі стабілізатора для приладів подібного типу з повної потужності виділяють активну, помноживши повну потужність у кВА на значення косинуса фі, що визначене в паспорті пристрою. Якщо цей показник не вказано, то за його середнє значення приймається 0,7.

Запас потужності

Для збільшення терміну служби стабілізатора бажано передбачити запас потужності близько 20%. Режим роботи пристрою буде при цьому більш щадним, а при необхідності до нього можна буде під'єднати додаткові прилади.

Наскільки б надійний не був ваш постачальник електроживлення, перепади напруги іноді трапляються на будь-яких лініях. Кожен користувач персонального комп'ютера (ПК) хоч раз стикався з раптовим перезавантаженням або вимиканням комп'ютера через неполадки на лінії живлення. І комп'ютери — не єдиний вид техніки, що вимагає безперебійного електроживлення.

Якщо ви збираєтеся придбати стабілізатор напруги для домашнього використання і у вас є сумніви при виборі, зателефонуйте і запитайте у наших фахівців компанії GENERATOR.UA.

Підібрати генератор Залиште заявку на безкоштовний розрахунок генератора і отримайте консультацію експерта
Прийняти

Сайт використовує файли cookie