Для чого потрібен стабілізатор напруги і як вибрати відповідний
Для чого потрібен стабілізатор напруги і як вибрати відповідний

Від стрибків напруги в електромережі побутові електроприлади швидше зношуються і часто ламаються. Причому поломки, викликані недостатньою або надлишковою напругою, не зважають гарантійним випадком. Тому кожному, у кого в домашній розетці немає стабільних 220 В, варто купити стабілізатор напруги.

Процентное соотношение пострадавших потребителей в зависимости от типа и глубины перепада напряжения

Від яких перепадів найчастіше страждає побутова техніка і електроніка

Стабілізатор, який часто в побуті називають випрямлячем або трансформатором, автоматично підтримує постійний рівень напруги на входах споживачів електроенергії, незалежно від величини навантаження і перепадів значень в мережі живлення. Установка такого в будинку вирішує відразу кілька проблем: з прискореним зносом побутової техніки, миготінням лампочок, загасанням газового котла і відключеннями бойлера через неполадки з електрикою.

Які побутові прилади сильніше страждають від перепадів напруги

Найбільш чутливими до перепадів напруги, судячи зі статистики поломок, вважаються:

  • Холодильники;

  • Кондиціонери;

  • Мікрохвильові печі;

  • Комп'ютери;

  • Оргтехніка;

  • Мережеве обладнання;

  • Пральні машини;

  • Мультимедійна апаратура;

  • Телевізори.

У разі різкого підвищення напруги першими виходять з ладу освітлювальні прилади і лампи, при сильних скачках вони навіть вибухають від різкого зростання їх навантаження. Слідом може згоріти холодильник, кліматична і кухонна техніка, комп'ютер. А більшість приладів, що знаходяться в зоні ризику, коштують набагато дешевше стабілізатора напруги для приватного будинку.

Типи стабілізаторів і відмінності між ними

  1. Релейний стабілізатор напруги - простий і популярний тип. Він непогано відпрацьовує для дрібної побутової електроніки на низьких потужностях до 1-1,5 кВт, але його виявляється часто недостатньо для більш вимогливих споживачів струму.

  2. Сервоприводний стабілізатор вирівнює напругу плавніше і в більш широкому діапазоні - 125-255 В проти 190-240 В у релейних. Такий підійде для високого навантаження, але тільки при нечастих перепадах, тому що швидкодія сервоприводу не вища, ніж у реле.

  3. Симісторний стабілізатор напруги на сьогодні вважається найпрогресивнішим. Він миттєво реагує на перепад, дає мінімальну похибку при стабілізації і працює безшумно, на відміну від постійно клацаючих релейних і сервопривідних моделей які дзижчать.

За якими параметрами слід вибирати автоматичний стабілізатор напруги

Бажано встановлювати стабілізатор напруги в приватний будинок при будівництві на етапі прокладки комунікацій. Так ви зможете заздалегідь попередити виникнення будь-яких проблем, в результаті раптових стрибків у мережі.

При виборі відповідного рішення потрібно дивитися на такі параметри приладів:

  • Діапазон вхідних робочих напруг (ДВРН) - показник мінімального і максимального напруження, при яких відбувається спрацьовування стабілізатора. Якщо ви купите прилад з ДВРН 170-230 В, а у вас в мережі 165 В, то він просто не буде працювати і виявиться марним.

  • Діапазон вихідної напруги (ДВН) - допустима похибка вихідної напруги, наприклад, 220 ± 3%. За ДВН можна зробити висновок, чи підійде стабілізатор для роботи з тим чи іншим пристроєм-споживачем. Інформація про допустимої похибки в напрузі зазвичай вказана в технічному паспорті або на корпусі електронного пристрою.

  • Кількість фаз. Причому, для трифазної мережі можна користовуватися як трифазним стабілізатором, так і трьома однофазними.

  • Потужність. Її слід підбирати відповідно до сумарної потужності всіх наявних в будинку пристроїв-споживачів з запасом не менше 5%.

Добре, якщо у вашому стабілізаторі для приватного будинку буде передбачений наскрізний режим або байпас (bypass) - можливість пропускати струм через пристрій без стабілізації. Він стане в нагоді на випадок, коли вхідне навантаження буде вище за потужність, ніж максимум у випрямляча, а також при підключенні пристроїв-споживачів з високою пульсацією і живленням будинку від генератора.

Оптимальний варіант стабілізатора для приватного будинку

Для одноповерхового котеджу, як правило, досить стабілізатора потужністю до 10 кВт. З недорогих можна взяти релейний однофазний VITALS RS 803SD, дорожчий - симісторний однофазний NORMA 5000 (ЕХСLUSIVE) від популярного українського виробника «Укртехнологія».

На будинок в 2-3 поверхи, в залежності від кількості вхідних фаз, знадобиться однофазний або трифазний стабілізатор на 10-20 кВт. НСН - 12000 NORMA - N від «Укртехнологія» обійдеться порівняно недорого і йде з гарантією 10 років. Якщо його недостатньо, придивіться до НСН - 15000 UNIVERSAL з півторавідсотковою точністю стабілізації.

Стабілізатор для газового котла і стабілізатор напруги для насоса краще щоб були окремими. Для їх потреб вистачить моделі потужністю до 3 кВт, але тільки симісторний - з високою швидкістю реакції і мінімальним ДВН.

Стабілізатор струму і напруги працює тільки на підтримку вихідної напруги в заданому діапазоні. Замінити джерело безперебійного живлення він не може, тому при частих відключеннях, особливо при наявності газових котлів і колодязних насосів, краще купити ДБЖ або інвертор із зовнішньою акумуляторною батареєю.

Як не помилитися при виборі

  • Перед покупкою стабілізатора важливо з'ясувати в який бік потрібно «підтягувати» напругу в мережі. Це визначає необхідний діапазон підтримуваних напруг приладу.

  • Обов'язково розрахуйте сумарну потужність пристроїв-споживачів і закладіть в результат 5-10% запасу, щоб після покупки нового телевізора або кондиціонера не довелося міняти стабілізатор.

  • Зверніться за консультацією до фахівців. Ми допомагаємо нашим покупцям вибрати максимально відповідну модель випрямляча під їхні потреби, а також готові допомогти з його підключенням.

Підібрати генератор Залиште заявку на безкоштовний розрахунок генератора і отримайте консультацію експерта
Прийняти

Сайт використовує файли cookie