Автоматика для генератора: навіщо встановлювати і як вибрати автомат введення резерву
Автоматика для генератора: навіщо встановлювати і як вибрати автомат введення резерву

Автоматика для генератора або автоматичне введення резерву (АВР) - це електронний блок управління, який здійснює автоматичне перемикання вхідної лінії домашньої електромережі між основним і резервним джерелами струму.

Навіщо встановлювати блок АВР на генератор

Дизельні та бензинові генератори працюють шумно. Наприклад, вельми компактний DEPCO DK-33 на 24 кВт в нормальному режимі видає 69 дБ, а межа допустимого рівня шуму в будинку в день ​​по Державних санітарних нормах не повинна перевищувати 40 дБ. Тому рідко хто встановлює резервне джерело живлення в будинку, частіше його виносять в сарай, літню кухню або іншу госпбудівлю подалі від житлової площі. Це рятує від зайвого шуму, але додає серйозну проблему - піти запустити або заглушити генератор, особливо в погану погоду, стає не так просто.

Уявіть, за вікном -20°С, сніжна буря, через яку в районі гасне світло. Щоб запустити подачу від мініелектростанції без перемикача введення резерву, доведеться йти по холоду, відключати ввідний рубильник, запускати обладнання, чекати поки прогріється, підключати його до домашньої мережі. Коли електрику полагодять, знову доведеться виходити, щоб переключити мережу назад. АВР для генератора позбавляє від подібних проблем і перемикає все автоматично.

Крім першочергового завдання - автоматичного запуску генератора і його відключення - блок АВР дозволяє:

  • Постійно підтримувати ДБЖ зарядженими.

  • Контролювати напругу в міській мережі і відпрацьовувати аномальні перепади.

  • Вимірювати частоту і робочу напруга генератора для безпечного відключення при виявленні перевантажень.

  • Відстежувати час роботи електрогенератора.

  • Попереджати небезпечні для обладнання «холодні» старти.

Як працює автоматика

У типовий АВР на генератор входить:

  1. Блок логіки і індикації, який відповідає за контроль і виконання автоматизованих команд на включення і відключення джерела живлення. У деяких моделях передбачені програмовані входи для підключення датчиків температури, контролю масла та ін.

  2. Силовий компонент, куди входить набір контакторів для подачі напруги і автомати для захисту від перевантаження.

  3. Релейний блок контролю генератора.

Принцип роботи автозапуску генератора легко зрозуміти за спрощеною схемою резервного живлення.

Упрощенная схема подключения резервного питания

Спрощена схема резервного живлення.

Як тільки на блок логіки і індикації АВР надходить сигнал про недостатній рівень напруги в основній електромережі, спершу запускається подача струму з інвертора, якщо він передбачений. Якщо інвертора немає, то через силовий компонент і реле контролю відбувається автоматичний старт генератора і запитка від нього. Коли в основній мережі відновлюється нормальна подача електроенергії, логічний блок переводить контактори назад на неї.

Щоб все працювало правильно, важливо враховувати особливості установки АВР, як це роблять наші фахівці при виконанні замовлень на автоматизацію і монтаж електростанції під ключ.

Як вибрати відповідний АВР до генератора

Автоматика для автозапуску генератора вирізняється підтримуваною кількістю фаз на виході і максимальною потужністю генератора що підключається. Тому при підборі рішення потрібно враховувати характеристики резервного джерела живлення і сумісність його з різними варіантами АВР.

Розрізняють декілька основних типів АВР:

  • Односторонньої дії з однієї робочої і однієї резервної секції підключає резервну лінію тільки в разі зникнення основної.

  • Двосторонньої дії з рівнозначними секціями дозволяє перемикатися між лініями, незалежно від наявності на них напруги.

  • З відновленням - контролює і автоматично перемикається на основну лінію з резервної при відновленні на ній достатньої напруги.

  • Без відновлення - перемикає тільки на резерв.

Який з них підходить, залежить від потреб. Зрозуміло, варіант двосторонньої дії з відновленням буде зручнішим, але дорожчим і складнішим в підключенні, в іншому випадку дивіться на характеристики.

  • На 6-кіловатний генератор досить базового рішення, наприклад, українського модульного АВР BASIC 3Ф-16/16 з кріпленням на DIN-рейку;

  • На 8-кіловатний - підійде турецька АВР ENERSOL S, він трохи потужніший за попередній і підтримує кілька режимів роботи;

  • На 14-кіловатному добре себе проявить знову ж український АВР АГ 200 64 А;

  • На потужний 30-кіловатний генератор автоматика потрібна досить дорога, наприклад, АВР PORTO FRANCO 11-65СЕ або аналоги.

Якщо ви сумніваєтеся, що зможете самостійно впоратися з підбором автомата введення резерву, довірте цю задачу нашим фахівцям. Проконсультуємо, допоможемо, встановимо під ключ: +380 (97) 937-79-98.




Підібрати генератор Залиште заявку на безкоштовний розрахунок генератора і отримайте консультацію експерта
Прийняти

Сайт використовує файли cookie